Chinchillele (sinsila, cincila, chinchila) - ca animale de companie micute, pufoase, gingase si foarte vioaie fura inima omului de la prima vedere.

Avand labute mici, placute la atingere, ochisori negri-stralucitori si o fire extrem de curioasa si totodata foarte timide, chinchilele conving multi oameni iubitori de animale sa le ia acasa ca animale de companie, cu toate ca initial au fost privite cu reticenta.Chinchillele nu sunt purtatoare de paraziti datorita blanitei foarte dese (cca 200 fire par/bulb paros) si nici a altor boli transmibile la om, fapt pentru care nu exista riscuri in alegerea lor ca animal de companie.

De asemenea trebuie mentionat ca acestea sunt foarte tacute si rar emit sunete de frecventa inalta prin care isi manifesta bucuria sau nemultumirea.

Dupa schimbarea habitatului, puii de chinchilla, timp de doua-trei zile, preponderent noaptea chitaie de cateva ori pentru ca in ferma activitatea are loc mai ales in aceasta perioada, iar in noul camin este o liniste desavarsita si se simt singuri. Se obisnuiesc in timp si nu vor mai 'plange'.Chinchilla ca animal de companie va fi hranita la fel ca cele de ferma: concentrate speciale, fructe si legume uscate (stafide, feliuta de mar, morcov, ovaz, orz, grau - pot fi folositi fulgi de cereale din comert-, lucerna uscata. Mare atentie insa, absolut orice ii oferim ca hrana nu are voie sa fie mucegait sau atins de rozatoare daunatoare.
Apa de baut a animalutului de companie va trebui schimbata in fiecare zi.

Daca se poate, e bine sa fie apa plata, daca nu, apa de la robinet se lasa 24 ore sa se evapore clorul si apoi se pune in recipientul de adapat.

Cea mai mare placere si bucurie a chinchillei de companie este baita de nisip. Nisipul nu este nisip propriu-zis ci un amestec de prafuri foarte fine (roca vulcanica si praf de marmura), care se cumpara gata amestecate si tratate.
Sub nicio foarma nu se administreaza altfel de nisip!!!

Baita se face in fiecare zi fie in tavita atasata la usa custii, fie intr-o cutie separata si are rolul de a absorbi umezeala si de a curata si intretine blanita.

Avand o personalitate destul de puternica, puii de chinchilla tin cont de atitudinea stapanului si se 'supara' destul de usor, de aceea trebuie sa adoptam o atitudine constanta si blanda. Nu trebuie sa uitam ca sunt rozatoare si nu pot fi lasate in camera nesupravegheate pentru mult timp pentru ca isi vor face de lucru rozand cabluri si alte obiecte de mobilier.
In prima faza va trebui sa ne purtam cu ele ca si cu copiii mici, mustrandu-le sau apreciindu-le de fiecare data cand fac un lucru rau, respectiv bun.
Odata cu adaptarea la un nou camin, cunoasterea spatiului, a vocii si gesturilor stapanului, chinchilla ca animal de companie devine pur si simplu adorabila si plina de afectiune si nu se mai fereste sa-si manifeste bucuria.

Nesiguranta se transforma in certitudine si puteti fi convins ca nu va ramane niciun loc in camera dumneavoastra care sa nu fi fost cercetat cu mare curiozitate si interes de catre noul venit in familie!

Cele prezentate mai sus sunt doar cateva din avantajele acestor companioni necuvantatori, restul va trebui sa descoperiti chiar dumneavoastra daca va decideti sa aveti o chinchilla ca animal de companie.

"    Mentionam ca toate informatiile si observatiile sunt relatate din experienta proprie (chinchilla crescuta in casa).

Sunt animale de companie blande care nu musca in niciun fel de situatie, spre deosebire de alte animale de casa ce pot fi imprevizibile.
Contrar altor animale cu blana, nu naparlesc; in schimb daca se simt amenintate are loc un fenomen ciudat - pot lasa smocuri de blanita in mana celui ce le tine captive.

Chinchillele (sinsila, cincila, chinchila) sunt foarte apreciate pentru curatenia lor si pentru ca urina nu miroase fapt pentru care sunt acceptate de multe persoane ca animalute de companie crescute in casa.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Trebuie spus ca sunt animale inteligente, intelegand in mare masura ce au voie sa faca si ce nu.
Primul lucru ce il pot invata este sa vina la stapan cand aud un anumit zgomot (de ex. cel al stafidelor in borcan).

Chinchillele nu tolereaza zaharurile (in caz de exces, se deranjeaza la stomac), de aceea nu se vor administra mai mult de trei stafide intr-o zi si nu pe o perioada indelungata (maxim trei ori pe saptamana) pentru a evita ingrasarea excesiva a chinchillei.

Pentru a nu avea probleme de ordin digestiv, vom evita alimentele suculente.

Chinchilla Constanta . Crestere Chinchilla . Animal de companie

Chinchilla-Constanta Ferma Chinchilla Crescatorie Chinchilla
Home    Animal de companie    Hrana Chinchilla    Ferma Chinchilla    Sfaturi Utile    Oferta    Contact
Bookmark and Share
Chinchilla - Animal de companie
Consumul de mancare al chinchilelor (concentrate/pelete) este de 20-25g/zi cu un cost de aprox.5-7ron/kg acestea putand fi gasite in orice pet shop.
Pe langa concentrate chinchilla mai are nevoie de nisipul de imbaiere(cca 5-8g/zi) care costa in jur de 4-6ron/kg.

Cu un cost de intretinere sub 10 ron/luna acestea pot fi ideale chiar si in timp de criza.